De kracht van complimenteren

Eén van de eerste theorieën die aan bod komen bij de studie Psychologie, is de theorie van de heer Skinner. Hij ontdekte door onderzoek met allerlei proefdieren dat gedrag dat beloond wordt, herhaald wordt. Ondertussen is hier veel meer onderzoek naar gedaan en is dit ook doorgetrokken naar positieve bekrachtiging op de werkvloer. Er is zelfs een ‘Nationale Complimentendag’ in het leven geroepen, om het bewust uitspreken van waardering te stimuleren.

Een compliment krijgen maakt dat je zelfverzekerder wordt en beter gaat presteren. Wanneer je met starters werkt hebben zij nog weinig kans gehad om zich professioneel te bewijzen. Zij hebben dan vaak wat meer bevestiging nodig dan jouw senior collega’s. Beloond gedrag ga je vaker vertonen en wanneer je vaker hoort dat je waarde toevoegt, durf je meer uit je comfort-zone te stappen. Dit maakt dat je risico’s durft te nemen en creatiever wordt in het oplossen van vraagstukken voor de organisatie. 

Herkenbaar?

Als je een compliment krijgt van je collega voel je je geaccepteerd en gewaardeerd en dit zorgt voor meer werkplezier, verbinding en ondernemerschap. Klinkt logisch, ieder mens ‘groeit’ van een schouderklopje op zijn tijd zou je zeggen (zelfs die collega die zo zelfverzekerd overkomt). Sommige onderzoekers zeggen zelfs dat complimenteren leidt tot een betere gezondheid en minder ziekteverzuim. Reden genoeg voor organisaties om hun feedbackcultuur eens onder de loep te leggen en te bekijken hoe deze verbeterd kan worden.

Feedback en complimenteren

Feedback geven wordt als spannend gezien, vaak omdat men er een negatief gevoel bij heeft. Complimenten geven (en ontvangen) is ook een vorm van feedback. Sta jij hier wel eens bij stil? En hoe vaak doe je dit eigenlijk? De één is geneigd dit vaker te doen dan de ander. Sommigen merken positieve punten gewoon niet op omdat ze het als vanzelfsprekend ervaren, of ze zijn bang om niet oprecht of juist overdreven over te komen. Probeer het vandaag zelf eens uit en let op de reactie van je collega wanneer jij positieve feedback geeft en je zult zien dat diegene gaat stralen.

Feedback is een cadeautje: bedank dus op jouw beurt ook die collega die jou een compliment geeft, in plaats van deze te ontkrachten (“Oh, dat heb ik al een hele tijd geleden gedaan” / “Zoveel werk was het niet hoor!”). We hebben nu immers geleerd dat belonen (want dat is bedanken ook) zorgt voor het herhalen van dit gedrag.

Eén compliment per dag kan het verschil maken

Vind je het nog steeds lastig om complimenten te geven? Als je jezelf aanleert om één (gemeend, groot of klein) compliment per dag te geven dan zul je merken dat het helemaal niet zo moeilijk is en het anderen motiveert dit ook te doen! Zo kun jij bijdragen aan een positieve cultuurverandering binnen jouw organisatie. Er bestaat zelfs een ‘Complimentenkwartet’, een leuke stimulans om een positieve feedbackcultuur voort te zetten of misschien te integreren.

Gym

Gemakkelijker feedback geven?

Vind jij het lastig om feedback te geven of ontvangen? Niet gek hoor, veel mensen hebben dit, zeker als starter op de werkvloer. Mede daarom besteden wij er tijdens het Basisprogramma van Studelta ook aandacht aan. Lees er alles over op onze pagina over ons Ontwikkelingsprogramma in de Gym.

Je volgt dit ontwikkelingsprogramma vaak als onderdeel van een project via Studelta. Wij noemen dit avonturen, bekijk welke avonturen online staan en solliciteer direct of maak een profiel aan en dan nemen wij contact met jou op!