Fouten maken mag!

De juiste baan kiezen als starter

Wow, nu heb je dan echt allerlei tips gekregen om keuzestress te verminderen. Of beter gezegd om een keuze te kunnen maken. Maar wanneer heb je dan de juiste keuze gemaakt? Of bestaat de juiste keuze niet? Wij denken en vinden juist; fouten maken mag. Dus kies vooral en kom er dan achter of het de juiste keuze was. Hoe dan? Lees dan snel verder.

Wat als ik de verkeerde beslissing neem?

Vaak heb je voor jezelf redelijk helder wat je wilt, en misschien zelfs welke keuze je zou willen maken. En dan komt toch die eeuwenoude twijfel om de hoek kijken, wat nu als ik toch de verkeerde keuze maak? Straks komt er iets beters voorbij? Heb ik wel echt alle opties goed bekeken? Of misschien zelfs ‘ik wil dit denk ik wel, maar wat vind mijn omgeving eigenlijk?’ Ho stop Ho!

Kiezen is beter dan niet kiezen

Blijf je in die besluiteloosheid hangen, dan ontstaat de situatie dat er een keuze voor jou wordt gemaakt. Bijvoorbeeld dat de startersfunctie weg is, je te laat bent met solliciteren of zelfs dat je jaren later nog bij je (bij)baantje aan de slag bent. Dus laat je niet uit de weg slaan door de angst om niet te kiezen en realiseer je vooral: van fouten maken leer je juist.

Begrijp me niet verkeerd. Het is natuurlijk ook niet de bedoeling om “zomaar” te kiezen. Er goed over nadenken is vaak het eerste wat je doet. We hebben in onze vorige blogs tips gegeven om hiermee om te gaan. Soms helpt het om die gedachten op een rijtje te zetten.. Praat er met anderen over. Scherp je notities aan. Maar nu komt het. Doe er dus niet te lang over. Stel een deadline voor jezelf af, of laat anderen de deadline voor je bepalen, en houdt je er aan. Neem het besluit. Fouten maken mag.

Het nut van fouten maken

Het is zo’n cliché. Van fouten maken leer je. Wat gebeurt er dus als je geen fouten maakt? Leer je dan niet? Ik illustreer graag enkele verschillen voor je.

Wanneer je fouten maakt
Daarvoor mag je prima naar jouw eigen ervaringen kijken. Kind ervaringen zo te spreken. Hoe was jij als kind? Beetje gek om dit aan een starter te vragen, maar hoeveel en welke fouten heb jij gemaakt als peuter, kleuter, kind of puber? Ok. Stel je voor, dat je nog niet kan lopen als dreumes zijnde. Wat moet je allemaal wel niet doen om te leren lopen? Je balans houden, spieren van de benen, zwaartekracht, waar kijk je naar. Je kunt er over blijven nadenken hoe je het beste leert lopen. Dat is prima. Maar op een gegeven moment, ga je het doen. Leren lopen. Met vallen en opstaan. Want elke keer als je balans niet goed is (foutje), geen rekening houdt met het kleedje op de grond (kan gebeuren), je aandacht naar iets anders gaat dan lopen (oeps), niet het opstapje ziet (alweer), leer je beter te lopen.

Wanneer je geen fouten maakt
En stel je nu voor dat je geen fouten mag maken. Dat je alleen mag leren lopen, wanneer je perfect loopt en niet valt. Is dat mogelijk? Hoe eerder je een fout maakt, des te sneller je leert. Hoe vaak mag je dan een fout maken? Ook al zegt men dat een ezel zich niet twee keer stoot aan dezelfde steen. Mag het dan wel aan verschillende stenen? Een kiezelsteen, rots of berg? Daar zijn geen grenzen voor. Sterker nog, benut het metafoor van verschillende stenen. Wanneer je weet dat je vaker tegen stenen stoot, begin dan met een kiezelsteen en bouw het vanuit daar verder op. Met de keuze van je ideale baan geldt dit niet anders. Kies binnen je deadline de baan en ga aan de slag. Door het te doen leer je steeds beter jezelf kennen,wat je écht belangrijk vindt in een baan.

Studelta helpt je bij het kiezen van de juiste startersfunctie

Door bijbanen, vrijwilligerswerk, bestuursfuncties bij studie- en studentenverenigingen en ervaringen bij diverse opleidingen maak je fouten en leer je jezelf steeds beter kennen. En daarmee wat er bij je past. Dat klinkt allemaal zo logisch, maar hoe komt het dan toch, dat je twijfelt wanneer een baan aan je wordt voorgeschoteld? Studelta helpt. De twijfel is normaal. Nu nog rechttrekken. En Studelta helpt je daarbij. Wij zijn gespecialiseerd in het vinden van jouw drijfveren. Hiermee vinden wij voor de starter de juiste organisatiecultuur en daarmee de perfecte organisatie. En daar blijft het niet bij. Nadat je als pionier aan de slag gaat, krijg je toegang tot de Gym. Boordevol kennis die in de vorm van jouw persoonlijke ontwikkel- en focustrack wordt aangeboden door experts op bijvoorbeeld leiderschap en autonomie. Met kennis over de jongste generatie werkenden sinds 2005 weet Studelta als geen ander jou te helpen bij het kiezen van de juiste baan.

Stuur open sollicitatie

En meld je aan als pionier

Het kiezen van de juiste startersbaan is niet altijd een gemakkelijke opgave. Wat als je daar niet gelukkig wordt? Gelukkig heeft Studelta sinds 2005 1000'en pioniers geadviseerd en geplaatst bij de tofste opdrachtgevers die maatschappelijk betrokken zijn.
  • Sinds 2005
  • 1000'en pioniers geadviseerd
  • En geplaatst bij maatschappelijk betrokken organisaties
Schrijf je in en onze recruiters bespreken graag de mogelijkheden met je.