Capaciteitsmanagement: hollen en weer stilstaan

“De eerste hulp slibt dicht, patiënten liggen uren op een brancard”: zo kopte het Parool onlangs. En dit is één van de redenen waarom veel ziekenhuizen bezig zijn met integraal capaciteitsmanagement. En naar ons idee is dit zeker niet overbodig.

Er zijn momenten waarop onvoldoende (o.a. personele) capaciteit beschikbaar is om aan de zorgvraag te kunnen voldoen, met als gevolg: overplaatsingen van spoedpatiënten, last minute aanpassingen in het electieve OK-programma en verhogingen van toegangstijden en wachttijden. Uitbreiding van capaciteit is geen optie omdat elk ziekenhuis een flinke financiële druk voelt én omdat er nog steeds voldoende momenten zijn dat de capaciteit niet optimaal wordt benut. Deze problemen gaan vooral ten koste van de patiënten en om die reden zijn ziekenhuizen genoodzaakt hun capaciteiten en planning op orde te krijgen.

Tijd voor een onderzoek

Wij vroegen ons af wat er nu echt misgaat en wat de oplossing is. Met deze vragen gingen Studelta-pioniers werkzaam in zeven verschillende ziekenhuizen op pad. Wij spraken de sleutelfiguren - van specialist tot manager-, kwamen terug met de belangrijkste uitdagingen en vonden de drie belangrijkste succesfactoren om integraal capaciteitsmanagement te laten slagen.

De antwoorden

In deze blog delen we alvast een voorproefje met je. De verhalen van onze gesprekspartners lees je in onze whitepaper.

Een voorproefje; drie succesfactoren

De drie belangrijkste succesfactoren om integraal capaciteitsmanagement te laten slagen.
  1. Denken in termen van winst voor de patiënt en de keten (bv profit center); zorg dat er voldoende prikkels zijn zodat iedere speler zich eigenaar gaat voelen van de ketenplanning. Stuur bijvoorbeeld op KPI’s die samenwerking in de keten stimuleren of misschien wel die gaan over tevredenheid over de planning en werkdruk?

  2. Geef vertrouwen, zet de hiërarchie in om de medewerkers op operationeel niveau te steunen; zonder actieve betrokkenheid en sterk leiderschap van de RvB heb je reden om pessimistisch te zijn over het slagen van integraal capaciteitsmanagement.

  3. Denken in termen van ketenplanning vraagt om een cultuurverandering op alle niveaus; zorg dat iedereen echt mee is en ga niet door met de implementatie als er geen draagvlak is. Onze toolkit voor gedragsverandering -in de whitepaper - helpt je om alle essentiële stappen te doorlopen, van openstaan tot volhouden.

Download hier de infographic en whitepaper voor het volledige verhaal.

Whitepaper Capaciteitsmanagement

Whitepaper Capaciteitsmanagement

Benieuwd naar onze bevindingen na gesprekken met verschillende ziekenhuizen? Download onze whitepaper en kom erachter!