Jij bent de baas, en niemand anders!

Ik ben geen product van mijn omstandigheden. Ik ben een product van mijn beslissingen”
(Stephen R. Covey, 1932-2012)

Bij Studelta helpen wij starters meer regie te nemen over hun eigen (werkende) leven en daardoor meer werkgeluk te ervaren. Het is wellicht geen verrassing meer dat wij hierin regelmatig terugvallen op de lessen van managementgoeroe Stephen Covey. Hij beschrijft een proactieve houding als de absolute basis voor het kunnen tonen van leiderschap. Hierin gaat leiderschap niet over de baas spelen, maar over het geven van het goede voorbeeld. De verwachtingen van anderen en vooral die van jezelf, de vragen en taken die op je af lijken te vliegen: ze zorgen meer dan eens voor spanning. Ben je benieuwd hoe jij (meer) de baas kunt worden in je werk? Hieronder 3 tips!

Tip #1: je hebt altijd een keuze
“Ja, dat zit in de familie, dus zo ben ik nu eenmaal en ik kan er niks aan doen, maar goed. Ik zal het proberen.” Onbewust schieten we vrij regelmatig in de slachtofferrol. Ja, ik ook. En jij net zo goed. Dat is niet erg, want we zijn nou eenmaal mensen en het is wel lekker comfortabel. Een proactieve (werk)houding gaat in mijn ogen echter uit van het tegenovergestelde. Namelijk, het principe dat jij als individu altijd een keuze hebt. De keuze om iets wel of niet te doen. De keuze hoe je ergens op reageert. In onze enorme keuzevrijheid ligt misschien wel de grootste kracht. Proactiviteit is voor mij dus niet zozeer een kwestie van wat je doet, maar veel meer een kwestie van hoe je in het leven staat. Universeel toepasbaar dus. Simpel gezegd: accepteer wat je niet kunt veranderen, maar verander wat je niet kunt accepteren!

Tip #2: kies op basis van je waarden
Tijd om die grote kracht van je meer te benutten. Zodra je beseft dat je altijd een keuze hebt, is het handig om je af te vragen waar je jouw keuzes dan op wil baseren. Mijn tip: baseer het op wat je echt belangrijk vindt. Dat vraagt wel om a) kennis van wat je belangrijk vindt en b) het lef om je keuzes daaraan te koppelen en anderen daarin mee te nemen. Niet makkelijk, maar wel leuk om eens mee te experimenteren voor jezelf. Hoe ik dat doe? Mijn kernwaarde bij Studelta is progressie. Ik wil graag en (soms te) snel vooruit en geloof oprecht dat mensen tot ongelooflijke dingen in staat zijn. Daar baseer ik veel van mijn keuzes op, ook waar ik “nee” tegen zeg. Sinds ik collega’s deelgenoot maak van deze drijfveer, zijn ze veel beter in staat om me te helpen. Soms door me af te remmen, soms door me aan te moedigen.

Tip #3: je moet helemaal niks
Een tijd geleden gaf ik training aan een aantal collega’s over dit onderwerp (toen zei een van die collega’s al: hier moet je een blog over schrijven - nou, daar is ‘ie dan, Ellen!). Als simpele eerste oefening in het trainen van je proactieve mindset kun je gaan letten op hoe vaak je “ik moet” zegt (of denkt). Zodra je jezelf hierop betrapt, vervang “ik moet” dan eens voor “ik wil”. Voeg daar bovendien een voor jou goede reden aan toe om het te gaan doen. Praktisch voorbeeld: “Ik moet mijn administratie nog doen.” Bah. Vervang het eens door: “Ik wil mijn administratie doen, want anders wordt de last voor mezelf alleen maar groter, en mogelijk die van anderen ook.” Het gevoel van te veel dingen “moeten doen” zie ik zelf als een grote oorzaak van gebrek aan werkgeluk.

Wat levert het op?
In de afgelopen jaren heb ik gemerkt dat een proactieve manier van denken me veel vrijheid, groei en rust heeft opgeleverd. Ik heb altijd een keuze, en durf verantwoordelijkheid te nemen voor mijn keuzes omdat ze gestoeld zijn op waar ik in geloof. Graag daag ik je uit datzelfde te doen. Het is jouw dag en jouw baan, en van niemand anders. Maak er zelf wat moois van!

Wil je tips over hoe jij nog meer de baas kunt zijn in jouw werk? Of ben je benieuwd naar hoe wij bij Studelta starters op weg helpen in hun avontuur van werkgeluk? Bel of mail me gerust!