Het belang van persoonlijk leiderschap op de werkvloer

“Vanuit eigen identiteit en drijfveren effectief zijn in voelen, denken en doen met als doel impact te hebben op je omgeving”
 
Bovenstaande zin is de definitie van de term ‘persoonlijk leiderschap’ die we bij Studelta hanteren. Het zal je misschien niet ontgaan zijn: wij hebben het vaak over persoonlijk leiderschap. Over het belang van het ontwikkelen ervan én over het toepassen ervan op de werkvloer. In de Ontdekkingstrack die onze pioniers in het eerste halfjaar van hun project volgen in onze Gym, ligt de focus óók op het nemen van persoonlijk leiderschap. Maar wat betekent het precies en waarom is het zo belangrijk? Hoe maakt het nemen van persoonlijk leiderschap iemand effectief in z’n werk? En misschien nog wel het allerbelangrijkst: hoe ontwikkelt en groeit persoonlijk leiderschap? Dat trainen onze pioniers dus, in onze Gym!
 

Terug naar de basis

Nog even terug naar het begin: wat is persoonlijk leiderschap precies? Iemand met goed ontwikkeld persoonlijk leiderschap kent zichzelf, zijn sterke en zwakke punten, en kan zo anderen effectief leiden en daarmee resultaat behalen. Managementgoeroe Stephen Covey voegt daar nog aan toe dat persoonlijk leiderschap betekent dat je in staat bent om te beslissen wat je belangrijk vindt in je leven en waar je tijd en aandacht aan besteedt.
 

Wat heb je aan persoonlijk leiderschap op de werkvloer?

In het verlengde daarvan (of eigenlijk ten grondslag daaraan) houdt persoonlijk leiderschap in dat je niet alleen richting aan anderen maar ook aan jezelf kunt geven. Dat betekent dat de basis zelfkennis en zelfbewustzijn is. Vanuit jezelf, je eigen overtuigingen en waarden, ben je effectief en productief in voelen, denken en vervolgens doen. Wanneer je je bewust bent van wat er in je omgaat, kun je uiteindelijk effectiever zijn in het werk dat je doet en voel je je zelfverzekerder. Je neemt dus de regie over jezelf en op die manier over je prestaties op de werkvloer. De zin bovenaan, die misschien in eerste instantie wat wollig overkomt, wordt zo ineens heel concreet.
 

Hoe train je persoonlijk leiderschap?

Tijdens het Ontdekkingstrack in onze Gym gebruiken we Covey als basis voor de persoonlijke groei van pioniers. Het begint allemaal bij zelfkennis: wat wil jij? En wat heb je daarvoor nodig? Volgens Covey vormt een proactieve houding de basis voor (het ontwikkelen van) persoonlijk leiderschap. Door een duidelijke visie en missie te bepalen, kun je makkelijker prioriteiten stellen en werk je zo aan je eigen proactiviteit. Vervolgens houden we ons natuurlijk ook bezig met wat die proactiviteit betekent in de samenwerking met anderen en interactie met je omgeving. Door je daar bewust van te zijn, kun je vanuit je eigen kern impact maken.
 

Hoe ziet dat er dan in de praktijk uit?

In de Gym staan we hier met onze pioniers bij stil, zodat we ze kunnen helpen bij het vergroten van persoonlijk leiderschap. We stellen gerichte vragen over hoe pioniers nu te werk gaan in het uitvoeren van hun dagelijkse werkzaamheden: hoe stel je prioriteiten, hoe werk je samen met je collega’s, waar krijg je energie van en waarvan juist niet? Wat zou je kunnen verbeteren aan jouw manier van werken door misschien slechts een kleine verandering door te voeren in de dagelijkse praktijk?
Tijdens de pioniersdag, waarop we met alle pioniers samen kwamen om het te hebben over hoe je een beweging creëert, gaven we alle pioniers de opdracht mee om een mijlpaal voor zichzelf te formuleren die ze in 3 maanden willen bereiken. Denk vooral niet te groot, is de belangrijke kanttekening. Door pioniers aan te sporen nieuwe dingen uit te proberen en kleine experimentjes te starten, ervaren ze hoe het is om vorm te geven aan hun eigen werk en pad. En dat is waar persoonlijk leiderschap uiteindelijk om draait: impact maken op je omgeving en daarmee verandering teweeg brengen. 
 
Ben je benieuwd wat onze pioniers nog meer leren in de Gym? Of hoe ons trainingsprogramma pioniers helpt om zich te ontwikkelen van starter tot effectieve professional?