De zoektocht naar het schaap met 5 poten

Je herkent het vast bij het lezen van een vacature; je bent proactief, communicatief sterk, je hebt geen 9 tot 5 mentaliteit, en daarbij heb je ook nog minimaal 5 jaar werkervaring en kennis van van alles en nog wat. Oftewel een waslijst aan eisen waar je als sollicitant aan moet voldoen, want ze zijn op zoek naar het schaap met de 5 poten! Wat ik mijzelf oprecht afvraag is 1) of de schaap met vijf poten eigenlijk wel bestaat en 2) of het team ook echt dit schaap nodig heeft.

Opvallend
In die zoektocht naar dat schaap staat de vacature vol met eisen waaraan iemand NU moet voldoen. Wat vergeten wordt is onderzoeken wat men in potentie zou moeten kunnen. Dus of iemand de soft skills heeft om te leren. Daarnaast zijn de eisen ook vaak erg hoog gegrepen, dus bereik jij je doel dan wel? Schrik je potentiële toppers hier niet mee af?

Hoe kan het anders?
Automatisch wordt gedacht dat er een letterlijke vervanging moet komen. De vraag of het team dit nodig heeft wordt niet gesteld. Misschien is er wel iemand die kan doorgroeien en is dit perspectief bieden niet veel belangrijker? Dit zorgt op z’n minst voor positiviteit in het team. Daarnaast is er soms ook behoefte aan vernieuwing en niet perse eenzelfde persoon.

De ‘beste’ kandidaat
Ik begrijp heel goed dat iedereen op zoek gaat naar de beste kandidaat. De kunst is om de potentie te kunnen zien. Een schaap met drie poten die zich door ontwikkelt tot een schaap met wie weet wel die vijf poten? Het selecteren op iemands waarden, drijfveren en missie plus het bieden van perspectief in doorgroeimogelijkheden., Het zorgen voor een natuurlijke doorloop en de juiste sfeer in het team is naar mijn mening belangrijker dan het welkom heten van die ‘perfecte’ schaap met vijf poten! Dus, hoeveel poten heeft het nieuwe schaap bij jou nodig?

Lorem ipsum

Pssst...

Wil je op de hoogte gehouden van vaknieuws binnen jouw sector? En evenementen die we organiseren? Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief, zodat we jou relevante informatie kunnen toesturen!