A-,B-,C- en D-spelers: de juiste mensen binnen jouw organisatie

Een “culturele match”: deze voorwaarde komt steeds vaker terug in het proces van aantrekken en behouden van medewerkers binnen organisaties. Ook bij Studelta vinden we dit ontzettend belangrijk. Wat die “culturele match” betekent? Om productief — en dus waardevol — te kunnen zijn binnen jouw organisatie, moet een medewerker passen bij de organisatiecultuur. Oftewel, tussen medewerker en organisatie is er aansluiting met de kernwaarden, missie, waarden en normen binnen die organisatie. Op die manier komen de kwaliteiten van een medewerker het best tot z’n recht. Om de waarde van verschillende collega’s in een organisatie te kunnen bepalen, heeft Brad Smart de methode topgrading ontwikkeld. Wij leggen uit hoe je deze methode kunt gebruiken om te bepalen welke mensen er in jouw organisatie rondlopen én hoe je hun potentie optimaal kunt benutten.

>> Download de ABCD-tool en kom er achter

What?

De optimale match tussen mens en organisatie berust volgens Smart op twee assen: cultuur en productiviteit. Een medewerker die optimaal tot z’n recht komt, past goed in de organisatiecultuur én is productief: dat wil zeggen, hij of zij creëert waarde voor de organisatie en doet dat op een manier die de organisatiecultuur versterkt. Iedereen wil zich thuis voelen in de cultuur en de meeste medewerkers willen zich op inhoud verder ontwikkelen. Dus als je het principe ‘hire for culture, train for skill’ toepast, zullen deze medewerkers zich geïnspireerd,gemotiveerd en uitgedaagd voelen en zich langer committeren aan jouw organisatie.

Een medewerker kan uitstekende kwaliteiten en skills hebben en daarmee productief zijn, als de match met de organisatie ontbreekt, zal ook de intrinsieke motivatie om bij te dragen ontbreken. Skills kun je leren, doorontwikkelen en perfectioneren. Een culturele match is er óf hij is er niet. Die valt niet aan te leren. Dat betekent dat een medewerker die productief is maar niet binnen jouw organisatiecultuur past, uiteindelijk niet waardevol is. Sterker nog die medewerker kan een team enorm frustreren. Dat wil trouwens niet zeggen dat die medewerker in een andere organisatiecultuur niet wél heel waardevol kan zijn!

So what?

Het ABCD-kwadrant helpt je om te bepalen waar medewerkers zich binnen jouw organisatie bevinden. Een A-speler haalt de doelen en KPI’s (is dus productief) én past binnen de organisatiecultuur: een optimale medewerker dus. Een B-speler past binnen de organisatiecultuur maar moet zijn of haar skills nog verder ontwikkelen om productief te kunnen zijn. Daar valt nog winst te behalen. Een C-speler heeft veel kennis en skills in huis, maar matcht niet met de organisatie. Die C-speler is dus wel productief, maar is een buitenbeentje in de organisatie en zal het dus tot frustratie van collega’s altijd op een eigen manier aanpakken. Jammer, want die match met de organisatiecultuur is moeilijk te bereiken. Een D-speler heeft niet de juiste skills en past ook niet binnen de organisatiecultuur. Dus…

De juiste mensen binnen jouw organisatie

Now what?

Eigenlijk kun je allemaal verder als jij jouw cultuur scherp hebt; dus welke kernwaarden typeren jouw organisatie en welke grondhouding hoort daarbij. Als je wilt weten hoe je dat doet, neem dan contact met ons op.

Welke vragen kun je dan stellen om te bepalen wie de A-, B-, C- en D-spelers binnen jouw organisatie zijn?

>> Download de ABCD-tool en kom er achter

Er is nog een belangrijke disclaimer. Gebruik deze tool niet om een “vlootschouw” te houden, maar probeer vooral de progressie van medewerkers in kaart te brengen. Dus herhaal deze oefening elk kwartaal en bedenk welke vervolgacties collega’s kunnen helpen om te groeien naar de ultieme A-speler.

Conclusie?

Kies ervoor om mensen aan te nemen die passen binnen jouw organisatiecultuur. Dan heb je de basis op orde. Maak je minder druk om skills: die kunnen aangeleerd en doorontwikkeld worden. Een kandidaat die goed matcht met de organisatiecultuur is intrinsiek gemotiveerd is om een bijdrage te leveren aan de bedrijfsresultaten en neemt daardoor toe in productiviteit.

Lorem ipsum

Bepaal de A-spelers in jouw organisatie/team met deze tool!

Studelta heeft een handige tool ontwikkeld om te bepalen welke medewerkers het beste matchen bij je organisatiecultuur. In één handig overzicht vind je het uitleg over het A-B-C-D kwadrant en handige checkvragen.