Blaas jouw nieuwe werkgever óók online omver tijdens het sollicitatiegesprek

Geschreven door Bram: Dat we plotsklaps in een wel heel bijzondere periode geslingerd zijn met z’n allen moge duidelijk zijn. Het Coronavirus grijpt wild om zich heen en haar impact op ons dagelijks leven wordt steeds groter en groter. En het lijkt erop dat de huidige situatie nog wel even gaat duren. Ben jij nu juist op dit moment aan het solliciteren? Niet getreurd wij geven 7 tips hoe je een online sollicitatiegesprek tot een succes maakt! (We geven deze ook aan opdrachtgevers, dus we kunnen blijven matchen).

De basis blijft hetzelfde

Door de lege kantoren en thuiswerken als nieuwe norm, is op dit moment online solliciteren dus de nieuwe werkelijkheid. Dit verandert echter niets aan de basis en het doel van het gesprek; jullie onderzoeken beide of er een match te maken is op persoonlijkheid en competenties. Helemaal hetzelfde is het natuurlijk niet. Lees hieronder waarmee je rekening kunt houden!

1. Techniek is belangrijk!

Laten we beginnen met de techniek. Je wilt natuurlijk niet dat je door een haperende verbinding als een soort van R2D2 aan de lijn hangt, noch dat het beeld, net wanneer je even flink moet niezen vastloopt, waardoor je een wel heel bijzondere indruk achterlaat bij jouw nieuwe werkgever. Dus, zorg ervoor dat je ofwel via de kabel, of wifi/4g een goede, stabiele verbinding hebt en TEST deze ook. Verder zorg je er uiteraard voor dat je de Tool die gebruikt wordt voor jullie gesprek kent en onder de knie hebt (oefenen met een vriend/vriendin)?

2. Lights, camera, action

Dan wil ik het ook nog even hebben over jawel, “LIGHTS, CAMERA, ACTION!” Wie kent het niet, dat je een foto wilt maken, maar dat de camera van je telefoon per ongeluk nog op de selfie stand staat. Dat is even schrikken, he, van die hoek? Zorg er dus altijd voor dat je vanuit een goede hoek (liefst op ooghoogte) achter de camera van je laptop zit, dat je geen lichtbronnen achter je hebt en dat je bovendien goed in de camera blijft kijken! Het voelt wat onwennig omdat je de ander dan niet ziet. Maar trust me, het ziet er voor de ander veel gekker uit wanneer je blijft staren naar de hoek van je eigen beeldscherm.

3. Creëer een rustige omgeving

Wellicht een open deur, maar zorg er ook voor dat je in een rustige omgeving zit, dus zet dat heerlijke tech-house setje even op mute en vraag aan je huisgenoten dat zij zich gedurende het komende uur gewoon even gedeisd houden. Meldingen op je telefoon zet je natuurlijk ook op stil. Gebruik tot slot een blocnote en papier om je notities op kwijt te kunnen, liever dan de hele tijd te zitten rammen op je toetsenbord. Dat geluid is vaak vrij luid namelijk.

4. Benoem de situatie

Je kunt gerust benoemen dat deze manier van solliciteren nieuw is voor je en dat het ook nog wel even wennen is. Hoogstwaarschijnlijk is dat ook het geval voor jouw gesprekspartner en dan heb je meteen mooi iets om het ijs te breken.

5. Maak het persoonlijk

Je bent op het moment thuis aan het solliciteren, je zit dus in je eigen omgeving. Maak hier gebruik van: laat bijvoorbeeld jouw favoriete plek in huis zien, het drankje wat je altijd ‘s ochtends drinkt of iets dergelijks. Op die manier laat je zien wie jij bent en creëer je ruimte om het hier over te hebben.

6. Net als anders: bereid je goed voor

Voorbereiden! Daar verandert natuurlijk helemaal niets aan. Hoe beter jij je voorbereid (inlezen over de organisatie/functie, opstellen van vragen die je graag beantwoord krijgt, even uitzoeken wie jouw gesprekspartner is etc.), hoe beter de indruk is die je achterlaat. Wel kun je het dit keer misschien visueel maken - ben je gestructureerd laat dan bijvoorbeeld jouw agenda overzicht zien via screen sharing. Maak gebruik van de digitale middelen die je hebt om een nog beter beeld te geven van wat jij toevoegt.

7. Dress to impress

Kleding. Trek ook voor je online sollicitatie een mooi setje kleren aan, het liefst niet met een druk dessin, omdat dat af kan leiden. En ook al is je onderkant niet te zien, trek ook die broek toch maar aan! De vraag om even op te staan is namelijk snel gesteld en dan heb je de poppen aan het dansen.

Blaas jouw nieuwe werkgever dus virtueel omver

Dus, wil jij juist in deze gekke tijd het verschil maken en jouw toekomstige werkgever virtueel omver blazen? Zorg dan in ieder geval voor goede techniek, de juiste omgeving, een persoonlijke ijsbreker, gedegen voorbereiding en dan kan het bijna niet meer misgaan!

Succes!

 

Recruiter Bram

Voor welke baan solliciteer je dan?

Schrijf je in bij ons, bekijk onze actuele avonturen in de maatschappelijke sector en solliciteer. Zo kun je meteen in praktijk testen wat hierboven staat met mij of één van mijn collega-recruiters. Tot snel!

Meld je aan bij Studelta