5 voor- en nadelen van werken op afstand

Vanuit Indonesië werk ik voor Studelta, tijd- en plaatsonafhankelijk. In mijn vorige blog noemde ik al gekscherend het werken op het strand, nippend van een kokosnoot, maar uiteraard kleven er ook nadelen aan werken op afstand. Daarbij kunnen sommige werk- en privé aspecten zowel een voor- als nadeel zijn. In deze blog beschrijf ik ze!

Nadelen
1. Missen
Ook al ben ik door de technologie supergoed verbonden met Nederland en is fysiek aanwezig zijn anno nu niet meer nodig om mijn werk te kunnen doen, even snel langslopen bij een collega zit er niet in. Ik mis hierdoor het snelle schakelen en natuurlijk ook de gezellige vrijmibo’s. Van familie en vrienden mis ik sommige belangrijke gebeurtenissen; het is simpelweg onmogelijk om overal voor terug te komen. In het buitenland moet je investeren in nieuwe mensen maar ben je ook steeds bezig met afscheid nemen, wat niet altijd leuk is.

2. Persoonlijkheid
Om op afstand te kunnen werken, heb je bepaalde eigenschappen nodig. Als je het mij vraagt is dat een positieve instelling, gedisciplineerd en flexibel zijn. Ik ben een enorm sociaal dier en kan collega’s om me heen echt missen. Gelukkig ben ik positief ingesteld en zie ik van nature voordelen en kansen waar ik me op blijf focussen. Dat heb je zeker nodig! Als je weinig discipline hebt, is werken op afstand ook niets voor jou. Er zit geen collega naast je om je te motiveren aan de slag te gaan of die je enthousiasmeert voor die minder leuke taak. Hierdoor kun je in de knoop komen met je tijd, doordat je vooruit blijft schuiven. Werken op afstand kan er ook voor zorgen dat je teveel werkt, omdat je baas bent over je eigen werktijden. Je ziet je collega’s niet naar huis gaan en werk en privé kunnen door elkaar heen lopen. Dit zorgt er ook voor dat je flexibel moet zijn; soms zul je moeten deelnemen aan een belangrijke meeting die in jouw avond valt. Of wordt je geduld op de proef gesteld wanneer een collega wat minder goed bereikbaar is.

3. Tijdsverschil
6 uur tijdsverschil met Nederland is niet altijd ideaal. Het komt erop neer dat mijn werkdag alleen overlapt met de Nederlandse ochtend. Dat kan voor het plannen van meetings weleens lastig zijn.

4. Veiligheid
Over het algemeen is Nederland een ontzettend veilig land vergeleken bij veel andere landen. Nu zijn Indonesiërs de meest zachtaardige mensen die ik ooit heb ontmoet en is de kans dat je hier op straat met je laptop met een gewelddadige roofoverval te maken hebt heel klein, er zijn toch zaken die minder veilig zijn. Neem bijvoorbeeld het eten, de gezondheidszorg en de luchtvervuiling. Je kunt hier flink ziek worden van voedsel als je pech hebt en ook heb ik al een aantal keer vreemde huiduitslag gehad. Ik ben hier in het ziekenhuis bevallen, maar er moest niets geks gebeuren want dan zijn de specialisten toch wel schaars en hun niveau onder dat van bijvoorbeeld Europa. Tot slot moet ik tijdens de spits de straat op met een mondkapje, vanwege de heftige luchtvervuiling in de stad Jakarta. Je kunt je voorstellen dat het regelmatig tijd is voor een weekendje weg naar een eiland! :-)

5. Wifi
Internet is (naast je laptop) je allerbelangrijkste asset als je wilt werken op afstand. Helaas is de wifi niet overal even sterk, of kan het bij tijd en wijlen geheel ontbreken. Onhandig!

Voordelen
1. Mooie reizen
Je kunt op de mooiste (tropische) plekken werken, geen werkdag hoeft hetzelfde te zijn! Na een break heb ik weer rust en ruimte gecreëerd in mijn hoofd. Dit zorgt er bij mij ook voor dat de beste ideeën opborrelen. Inspirerend! Mijn man reist veel voor zijn werk en ik kan nu met hem mee omdat ik niet aan een vaste werkplek of werktijd gebonden ben. Het mooie is ook dat we er regelmatig een weekendje of vakantie aan vastplakken! Dat kan mede omdat het leven in Azië vrij goedkoop is en sparen daardoor makkelijk kan. Tenzij je dagelijks in dure koffietentjes werkt natuurlijk ;-)

2. Missen
Ik noemde dit punt ook bij de nadelen. Echter, ik vind het ook een voordeel dat je veel mist: je werkt nog efficiënter omdat je alleen voor de hoognodige meetings inbelt. Op privé-vlak is het heerlijk om niet weken van tevoren afspraken meer te hoeven plannen (mijn agenda is simpelweg een stuk minder vol) en niet alle verplichte verjaardagen te moeten aflopen. Dit zorgt ervoor dat ik in mijn weekenden goed kan opladen voor de nieuwe werkweek.

3. Tijdsverschil
Ook het tijdsverschil heeft zijn voordelen, zo heb ik mijn taken al af voordat mijn collega’s aan de slag gaan en kunnen zij hier direct mee verder. Soms zit ik niet in de flow en dan stop ik even, om mijn werk vervolgens in de avond af te maken. Uiteindelijk zorg ik dat ik mijn taken op tijd af heb en zolang de output goed is, werkt dat.

4. Leerzaam
Wonen in het buitenland is ontzettend leerzaam. Niet alles gaat vanzelf, maar ik weet inmiddels: het komt altijd goed. Fijn voor je zelfvertrouwen en het leert je enorm relativeren. Je wordt er ook heel zelfstandig van, want ad-hoc problemen moet je zelf oplossen en die knoop, die moet je toch echt zelf doorhakken zonder collega naast je. Het verbreedt je horizon; je ontmoet mensen met totaal verschillende achtergronden en overtuigingen en leert daardoor kijken door een andere ‘bril’ in plaats van vanuit je eigen ervaring te oordelen. Het belangrijkst is denk ik dat je jezelf heel goed leert kennen. Door uit het dagelijks leven in Nederland te stappen, ben ik erachter gekomen wat belangrijk voor me is en waar ik echt energie van krijg.

5. Dankbaarheid
Reizen en leven in het buitenland doet je beseffen hoe goed we het in Nederland hebben. Ons koude kikkerlandje is zo gek nog niet!

Conclusie: voor mij wegen de voordelen absoluut op tegen de nadelen en geniet ik intens van het leven dat ik nu leid. Toch wil ik uiteindelijk graag weer terug naar Nederland, om bij familie en vrienden te zijn en me op professioneel vlak weer verder te ontwikkelen.

Zou werken op afstand ook iets voor jou kunnen zijn? Of doe je dit al en ervaar jij andere voor- en nadelen?

inschrijven

Ga pionieren!

Ben jij een pionier? Mooi. Dan verbinden wij jou met maatschappelijk betrokken organisaties die verandering niet schuwen. Dat traject ga je niet alleen in. In onze Gym reiken wij je de juiste tools aan waarmee je jezelf kunt ontwikkelen. Ben je benieuwd of wij jou ook kunnen helpen op avontuur van werkgeluk?