4 redenen waarom je geen traineeship moet opzetten

Je bent op zoek naar toptalent. Naar ambitieuze en hoogopgeleide young professionals, die je het liefst voor langere tijd aan je organisatie bindt. Je weet immers dat vernieuwing en verandering door jonge hoog opgeleide pioniers tot resultaat leiden. Je hebt het zelf ervaren of ziet het bij anderen. Maar hoe zorg je er voor dat deze toptalenten bij jou aankloppen? Je bent interessant als werkgever, maar hoe communiceer je dat? En nu overweeg je een traineeship op te zetten, want je weet: die zijn populair onder net afgestudeerden. Maar is een traineeship voor jouw organisatie wel de oplossing? In dit artikel geven we je 4 redenen om er niet aan te beginnen.


 

Wat is een traineeship?

Traineeship opzettenVoordat we onze vier redenen om er niet aan te beginnen uiteenzetten, is het handig om nog even stil te staan bij wat een traineeship is. Een traineeship is een gecombineerd werk- en opleidingsprogramma van 1 tot 3 jaar, waarbij een starter tegelijkertijd werkt en leert. Als organisatie investeer je daarbij veel in de starter, door hem of haar veel van afdeling, project of opdracht te laten wisselen en veel (externe) trainingen te laten volgen. Het doel van een traineeship is om de trainee op te leiden en klaar te stomen voor een vaste functie binnen de organisatie. Er zijn veel verschillende traineeships, van het oorspronkelijke management traineeship tot financial-, IT- en Rijkstraineeships.

Onder pas afgestudeerden zijn traineeships erg populair. Veel young professionals weten namelijk nog niet precies wat ze willen en kunnen. Ze beseffen zich maar al te goed dat hun hoge opleiding, goede cijfers en tal van nevenactiveiten nog geen garantie voor succes levert. Deuren gaan open, maar de juiste (werk)plek vinden is nog niet zo gemakkelijk. Een traineeship is dan dé manier om binnen relatief korte tijd op meerdere plekken rond te kijken en veel te leren. Bovendien weten starters dat ze met een traineeship worden klaargestoomd voor de hogere functies binnen een organisatie.

In de praktijk zien we echter dat veel traineeships mislukken. Ondanks de goede intenties bij beide partijen vertrekt bijna tweederde van de trainees nog binnen het traineeship, of anders kort daarna. Vaak zijn ze in die periode gedesillusioneerd geraakt, vastgelopen of in het slechtste geval uitgevallen met een burn-out. Vaak om dezelfde redenen. Laat dat nu net de redenen zijn, waarom we jou adviseren om géén traineeship op te zetten.


 

4 redenen waarom een traineeship binnen jouw organisatie een slecht idee is

Tijdens de gesprekken met onze opdrachtgevers in de publieke sector, komen we het vaak tegen. De worsteling om wel of niet een traineeship op te zetten. Soms als initiatief vanuit de eigen organisatie. En soms in samenwerking met meerdere organisaties. Strategisch gezien erg goed, maar tijdens de uitvoering zijn er enkele randvoorwaarden voor een duurzame oplossing.

#1 Je hebt onvoldoende kennis en mankracht om een traineeship op te zetten

Een traineeship organiseer je niet zomaar even tussendoor. Het opzetten en uitvoeren van een succesvol traineeship is nogal een uitdaging. Je doet het er dan ook niet ‘even bij’. Zo moet je binnen de organisatie voldoende kennis hebben van je doelgroep: de trainees. Wat zoeken zij in een bedrijf, hoe willen zij werken, wat kunnen ze, wat juist (nog) niet en waar hebben ze tijdens het traineeship nu écht behoefte aan? Zo bieden veel organisaties tijdens een traineeship vooral veel training in professionele vaardigheden aan, terwijl trainees juist behoefte hebben aan training in soft skills en aandacht voor hun persoonlijke ontwikkeling. Hoe je ook een traineeship opzet, een dedicated team dat zich focust op de opzet en onderhoud van het traineeship is onmisbaar voor een goed resultaat.

#2 Er is onvoldoende draagvlak vanuit de organisatie

Dit punt hangt samen met het vorige punt. Een traineeship doe je niet zomaar even tussendoor. Zo zal je iemand (of een team) moeten aanstellen om zich bezig te houden met het ontwikkelen van het traineeship en het begeleiden van de trainees. Daarnaast moet je als organisatie veel investeren in een trainee: naast het salaris zijn dat de opleidingskosten van de trainees. Bovendien moet je er rekening mee houden dat trainees een gedeelte van hun werktijd besteden aan hun persoonlijke ontwikkeling.

Trainees hebben hoge verwachtingen van zichzelf en de organisatie waar ze werken. Dat deuren open zijn, is bijna een nobrainer. Terwijl zelf de deuren als trainee open doen, beter werkt. Maar zonder draagvlak vanuit business unites, bedrijfslocaties, afdelingen en de mensen die daar werken, zal de tijd dat een trainee er met plezier werkt onder druk komen.

#3 De gemaakte Traineeship verwachtingen komen niet uit

Veel organisaties wekken in hun enthousiasme torenhoge verwachtingen met hun traineeships. Dit wordt vaak nog versterkt door de intensieve selectieprocedure. Maar in de praktijk blijkt toch vaak dat een organisatie wil dat een trainee sneller van waarde wordt dan de trainee zelf, die voornamelijk nog moet en wil leren. Of blijkt dat de projecten of opdrachten toch niet helemaal aansluiten bij hetgeen in de selectieprocedure werd geschetst. Dit zorgt bij veel trainees voor onvrede.

#4 Je organisatie identiteit komt niet overeen met het imago van je traineeship

Als je een traineeship opzet moet je heel goed weten wat jouw eigen identiteit is. Waar sta je voor? Wat zijn jouw kernwaarden? En jouw drijfveren? De belangrijkste vraag tijdens een selectieprocedure is namelijk: past de trainee qua persoonlijkheid en drijfveren bij de organisatie? Want alleen dan kan je hem of haar voor langere tijd aan je organisatie binden.

Wanneer je weet welk identiteit je als organisatie hebt, pas dan op dat je niet in de valkuil trapt om je traineeship van de buitenkant mooier uit te laten zien, dan dat je daadwerkelijk bent. Het risico op een mismatch na een paar weken of maanden ligt dan op de loer. Ben je jong en fris, maak je traineeship jong en fris. Ben je suf en saai, maak je traineeship dan niet opwindend. Laat zien waarom mensen bij je werken. En vertaal dit door naar jouw traineeship.


 

Jong talent verleiden zonder traineeship

Het klink wellicht als onmogelijk, maar Studelta ervaart het elke dag. Jong talent inzetten zonder traineeship. Starters die alles in huis hebben om binnen een korte tijd verandering te brengen in de zorg, gemeentes, woningcoorporaties en overige opdrachtgevers die maatschappelijk betrokken zijn. Onze starters zijn pioniers.

Een traineeship is uiteraard een uitstekend idee, maar is helaas niet voor elke organisatie of opdracht weggelegd. Een duurzame oplossing voor jong talent in jouw organisatie is mogelijk met pioniers van Studelta. Studelta heeft namelijk jonge talentvolle en hoogopgeleide starters in huis, die staan te trappelen om bij jou te beginnen. Bij maatschappelijk betrokken organisaties. Die elke dag het verschil maken. Om de wereld net een beetje mooier te maken. En de begeleiding? Die nemen wij uit handen, in onze Gym. Met aandacht en work-outs om resultaat van een professional door een starter te realiseren.

Tips voor de leidinggevende

Tips voor de leidinggevende

 

In dit whitepaper willen we graag met je delen wat wij hebben geleerd van de begeleiding van meer dan 1000 starters. Zo heb je de juiste tools om starters ook binnen jou organisatie snel effectief in zijn rol te krijgen.