3 redenen om een startende ontwerper aan te nemen in de zorg

De wereld van zorg en welzijn verandert in hoog tempo. Patiënten willen zorg die in hun dagelijks leven past, zorgorganisaties werken aan betere zorg op maat met e-health en de overheid verwacht steeds meer dat burgers zélf de regie nemen als het gaat om hun gezondheid. Innovatie is dus ontzettend belangrijk om de kwaliteit en betaalbaarheid van de zorg te verbeteren. Maar hoe doe je dat: innoveren in de zorg? De meeste zorgorganisaties zullen niet meteen denken aan het betrekken van een ontwerper bij zorginnovatie. Vanuit UCREATE en Studelta geloven we juist wél in de samenwerking tussen zorgprofessional en ontwerper. Waarom? We geven je 3 redenen!

Future Health Design

Pssst...

Door middel van ons traineeship Future Health Design verbinden we deze jonge, startende ontwerpers aan jouw organisatie. Ben je benieuwd hoe het traineeship eruit ziet en hoe innovatie van de grond kan komen?

1. Een designer kan patiëntgericht innoveren


In een ontwerpgerichte benadering bekijk je de situatie en mogelijke oplossingen steeds vanuit alle verschillende betrokkenen. Omdat het om de gezondheid van de patiënt gaat, komt de patiënt dus ook steeds centraal te staan in de oplossing. Innovatie kan zich soms te veel toespitsen op een afgeleid doel (nieuwe technologie, andere omgeving, meer efficiëntie, etc.). Een ontwerper betrekken in het proces helpt om de focus steeds weer terug te brengen naar de verbetering voor de patiënt. Daar komt nog eens bij dat een starter hier extra goed toe in staat is, doordat hij of zij met een frisse blik een organisatie in komt en zich niet laat beïnvloeden door beperkingen in het systeem.

2. Je betrekt de hele organisatie bij innovatie


Bij vernieuwing in de zorg wordt vaak veel verwacht van de innovatie zelf: we kopen genoeg iPads, een nieuw EPD, we huren de juiste consultant in of we kiezen een nieuwe werkmethode. Terwijl het succes van dat soort vernieuwingen vooral afhangt van de acceptatie van alle betrokkenen en het goed inpassen in de dagelijkse zorgverlening. Oog hebben voor alle verschillende gebruikers en hen betrekken bij het ontwikkelen en invoeren van een vernieuwing: dat is waar een ontwerper goed in is en wat hij of zij in een innovatieproces met zich meebrengt. Bovendien is een starter in staat om met enthousiasme, gedrevenheid en frisse energie anderen mee te nemen in nieuwe ideeën en oplossingen.

3. Designers vertalen inspiratie en expertise van buiten


Sommige radicale vernieuwingen zijn specifiek ontwikkeld voor een betere zorg: MRI-scanners, stamceltherapie, dat soort innovaties. Maar de meeste vernieuwingen in de zorg leunen op ontwikkelingen in andere vakgebieden: gezonde gebouwen, nieuwe inzichten op basis van data, digitale zorg, nieuwe vormen van samenwerking… Voor al dit soort projecten zijn we afhankelijk van kennis en inspiratie van buiten de zorg. Ontwerpers werken daarbij als vertalers: hoe kunnen we bij een nieuwe manier van werken, een andere technologie of zelfs een heel nieuwe vorm van zorgen (of gezond blijven) leren van andere sectoren en de juiste vertaling maken om zo tot betere zorg te komen?

Kortom, een startende ontwerper kan helpen bij het oplossen van innovatie-vraagstukken door nieuwsgierigheid, creativiteit en een goede ontwerpgerichte aanpak. Daarom hebben Studelta en UCREATE het traineeship Future Health Design ontwikkeld. Zie jij mogelijkheden om als zorgorganisatie of zorggerelateerde organisatie deel te nemen aan het traineeship? Neem dan contact met ons op!