3 redenen om als starter in een woningcorporatie te gaan werken

Heb jij wel eens overwogen om bij een woningcorporatie aan de slag te gaan? Nee? Had (inmiddels oud-)pionier Jelmer Kwak ook niet. En tóch is hij inmiddels, na een project via Studelta, in dienst bij Omnia Wonen als woonadviseur. Terwijl hij in eerste instantie dacht dat woonadviseur zoiets betekende als interieurstylist. Hij deelt graag meer over zijn ervaringen in deze sector én wat de toegevoegde waarde is van starters in een woningcorporatie!

“Met mijn opleiding in Facility Management kon ik ontzettend veel kanten op en in veel verschillende sectoren aan de slag. Maar een baan in de corporatiesector? Nee, daar had ik nooit aan gedacht,” vertelt Jelmer. ”Ik vind gebouwbeheer bijvoorbeeld niet echt interessant. Maar aan de corporatiesector zit ook een andere kant, een maatschappelijke. En díe kant spreekt me dan wel weer heel erg aan. Ervoor kunnen zorgen dat andere mensen een stap vooruit doen in de maatschappij, dat vind ik ontzettend belangrijk. Precies dat vind ik terug in mijn functie als woonadviseur.”

>> Ik wil graag weten wat Studelta bij woningcorporaties doet.

En hoe ging dat, dat project via Studelta?

“Nou, ik ben het maar gewoon gaan doen. Als woonadviseur verzorg je al het primaire klantcontact, bijvoorbeeld als het gaat om de oplevering van een woning maar ook om meer financiële aspecten. Het project was dus breed opgezet, waarbij het uitgangspunt was dat ik het vak zo goed mogelijk onder de knie zou krijgen en de business zo goed mogelijk leerde kennen. Dat vond ik in het begin wel lastig, zeker omdat ik net van school kwam. Ik was gewend om projectmatig te werken, met een plan en een deadline. Gaandeweg leerde ik daar steeds beter mee om te gaan en merkte ik dat deze functie ontzettend goed bij mij past.”

Als starter aan de slag

“Over de corporatiesector wordt wel eens gezegd dat die niet erg met z’n tijd meegaat. Er is, net als bij veel andere (semi-)overheidsorganisaties zoals gemeenten, sprake van vergrijzing. Die oude garde werkt al jaren op dezelfde manier, maar de tijd verandert zo snel dat je ook jong bloed nodig hebt binnen een organisatie om bij de tijd te blijven. Jong talent heeft een frisse blik en wil er hard voor werken om verandering en nieuwe ideeën door te voeren. En juist dat is heel belangrijk voor dit soort organisaties. Als starter ben je dus een enorm waardevolle toevoeging in de corporatiesector.”

Dus: waarom zou je als starter aan de slag gaan bij een woningcorporatie?

  1. Je bent maatschappelijk betrokken. “Als je werkt bij een woningcorporatie, dan zet je je in voor de maatschappij. Een woning is voor iedereen belangrijk, want het hebben van een eigen plek hebben is zo’n fundamenteel onderdeel van iemands leven. Als werknemer bij een woningcorporatie kun je mensen dus écht verder helpen en ze gelukkig maken. Je doet iets goeds voor de maatschappij. Zingeving is natuurlijk ontzettend belangrijk in je werk, dus als je maatschappelijk betrokken bent, dan is de corporatiesector wel wat voor jou.”

  2. Het is een afwisselende omgeving. “De corporatiesector is een flexibele branche waar continu veel in verandert. De werkomgeving is heel afwisselend. Je hebt namelijk elke dag weer met mensen uit verschillende sociale doelgroepen te maken, die elk met hun eigen problematiek kampen. De behoeften van mensen veranderen en zijn iedere dag anders. Ook verandert de wet- en regelgeving regelmatig, waar je je ook weer op moet aanpassen. Geen werkdag is dus hetzelfde en daar leer je veel van!”

  3. Je wordt er mondiger van. “Doordat je dus met zo veel verschillende mensen te maken krijgt, worden je gespreksvaardigheden in korte tijd veel beter. In het begin wilde ik mezelf heel erg graag bewijzen en alles goed doen: ik wilde laten zien dat ik alles perfect kon en dat ik bij elke cliënt precies wist wat ik moest zeggen. Daar leerde ik langzamerhand mee om te gaan: het is prima om een keer een foutje te maken. Sterker nog, dúrf af en toe een sprong in het diepe te wagen en misschien wel te falen. Zo leer je je eigen kaders kennen en kun je uiteindelijk beter je werk doen. Werken in deze branche stimuleert zo’n instelling en je wordt er dus echt mondiger van.”
>> Ik ben nieuwsgierig naar wat Studelta voor mijn corporatie kan doen.

Deze blog is geschreven in samenwerking met Omnia Wonen en Jelmer Kwak.

Inschrijven

Meer advies over werving van starters!

Wij weten door onze meer dan 14 jaar expertise in het vak arbeidsbemiddeling als geen ander hoe we de jongste generatie werkenden aantrekken, zo ook voor de corporatiesector. Wij vinden de parels die graag maatschappelijk betrokken aan de slag willen maar niet altijd zelf voor de corporatiesector zouden kiezen. 

Wil jij nu meer weten over wat wij doen? Bekijk het op onze pagina of neem laat jouw gegevens achter en één van onze adviseurs belt jou. 

Je kunt je natuurlijk ook inschrijven voor onze maandelijkse nieuwsbrief, zo ontvang je tips en tricks die jij zelf direct kunt toepassen!