Wat kan nu het verschil maken?
De coronacrisis roept elke dag weer nieuwe vragen op. Over het werk, over privé, over de maatschappij. En dat heeft invloed op mensen. Het heeft invloed op je huidige team en dus ook op nieuwe collega’s. Dat kun je als leidinggevende helaas niet allemaal oplossen, maar ‘er zijn’ maakt veel verschil. Dus zorg ervoor dat je gestructureerd aandacht geeft aan jouw nieuwe collega; plan het in én hou je er aan. Over een week ben je verrast over hoe snel je nieuwe collega bijdraagt en over een maand kan jij je niet meer voorstellen dat je twijfelde om een substantiële tijdsinvestering te doen. Zo maak je dit praktisch:
Ook een buddy is aandacht voor je nieuwe collega, maar kost jou nauwelijks tijd. Zorg ervoor dat je op dag één je nieuwe collega koppelt aan een - liefst ervaren - collega in een vergelijkbare functie. Die ervaren collega voelt zich waarschijnlijk trots en je nieuwe collega wordt sneller en persoonlijk wegwijs gemaakt. En selecteer ook een buddy die zorgt voor een gevoel van betrokkenheid, misschien zelfs vriendschap. Bovendien heb je de inhoudelijke vragen voor een groot gedeelte getackeld op die manier.
Iedereen wordt verzocht thuis te werken, en dat blijft voorlopig ook belangrijk. We zien dat organisaties zich ook gaan voorbereiden op de zogenaamde 1,5 meter economie. Net als supermarkten en tuincentra zullen ook kantoren hun maatregelen nemen. Is jouw kantoor open? Is er een roulatiesysteem opgezet? Dan kun je je nieuwe collega voor de kritische operationele taken inwerken op kantoor. Elk face-to-facecontact is meegenomen. Juist in het begin.
Een open deur, zeker. Maar iedereen snapt dat niet alles soepel gaat in deze tijd. Dus maak een lijst van alle materialen, systemen en hardware die je nieuwe collega nodig heeft, en stel die thuis beschikbaar. Lukt het met een systeem (nog) niet? Accepteer dat dan. Accepteer dat het tijd kost om dat wél voor elkaar te krijgen. En gebruik in de tussentijd een workaround. Accepteer de verminderde productiviteit en wees dankbaar voor wat er wel wordt verzet.
Veel werknemers weten niet precies waar ze aan beginnen terwijl ze wel erg benieuwd zijn naar hun eerste dag en week. “Preboarding” is dan ook een belangrijke stap van je onboardingsproces en kan op verschillende manieren leuk ingevuld worden. De informatie die je wilt meedelen vóór de startdag van je medewerker kun je gewoon op mail zetten, maar je kunt er ook iets origineels mee doen. Zo geeft een zogenaamde “onboarding roadmap” op een visuele manier weer wat je je als startende werknemer mag verwachten. Of maak een simpele checklist waarin staat wat wanneer met wie gedaan wordt, zodat je nieuwe collega zélf regie kan nemen op zijn inwerkperiode.
Leert deze collega zo snel genoeg de juiste contacten kennen om snel productief te worden? En wordt er vertrouwen gevoeld om gewenst gedrag te vertonen?
Bespreek hoe en waarmee er gecommuniceerd wordt binnen het team, wees benaderbaar (we kunnen het niet vaak genoeg herhalen) én stel je eigen grenzen. Welke apps gebruiken jullie? Wat zijn de geschreven en ongeschreven regels? Kunnen we na werktijd nog appen, mailen of wachten we tot de volgende dag? Welke vragen kunnen altijd en met welke worstelingen wacht je tot een wekelijks persoonlijk overleg? Kortom maak duidelijke afspraken over hoe jullie - ook nu - een work-life-balance behouden.
Uit recent onderzoek blijkt dat de werkomgeving weliswaar belangrijk is, maar een gratis lunch, een design espressoapparaat, de voetbaltafel of zelfs de eigen bar doen er niet toe in de onboarding fase . Minder dan 1% van de nieuwe werknemers zegt dat belangrijk te hebben gevonden in de afweging om te blijven tijdens de fase van onboarding. Dus het is fantastisch als je bij kan dragen aan een professionele thuiswerkomgeving, maar iedereen zal begrip hebben voor de huidige omstandigheden.
Er zijn inmiddels vele apps op de markt die organisaties helpen om hun nieuwe medewerkers nog beter te onboarden. En die zijn ook heel tof als je ze op de juiste manier gebruikt, maar ook zonder zo’n app zullen nieuwe collega’s zich welkom voelen. Dus je hoeft echt niet nu snel zo’n app uit te rollen om op afstand in te werken. Investeer liever in die persoonlijke aandacht. Aandacht is alles, zie tip 1!
We hebben bovenstaande tips ook in een leuke infographic gezet: bekijk deze vooral of deel hem met je collega's!
En zit jouw struggle juist in het online sollicitatieproces, hier hebben we ook een aantal tips voor je! Klik hier om de blog te lezen.